Start de Beugelquiz!

Results

Super, je bent een expert

Je bent nu officieel een beugelexpert.
Bekijk hieronder alle goede antwoorden.
Je kunt nog veel meer ontdekken over beugels op de website beugel.nl

OPNIEUW

Kom op je kunt beter!

JE BENT OP DE GOEDE WEG!
Bekijk hieronder de goede antwoorden.
Je kunt nog veel meer ontdekken over beugels op de website beugel.nl

OPNIEUW

#1. Waarvoor dient een opbeetplaat?

Bij een erge overbeet of diepe beet kan je met je tanden in je gehemelte bijten. Een opbeetplaat beschermt het gehemelte achter je boventanden en laat de kiezen verder uitgroeien. Daardoor wordt de beet uiteindelijk minder diep.

#2. Wat is een kruisbeet?

De ondertanden of kiezen staan dan buiten de bovenste. Normaal vallen de boventanden en kiezen bij het dichtbijten over het ondergebit heen. Soms gaat dit fout tijdens de ontwikkeling van het gebit.

#3. Wat is hypodontie?

Als je hypodontie hebt en je wisselt een melktand of kies, komt er soms geen blijvende tand voor in de plaats. Soms is dat erfelijk bepaald maar het gebeurt ook wel zomaar.

#4. Wat is een onderbeet?

Bij een onderbeet staat je onderkaak te ver naar voren.

#5. Welke beugel wordt het meeste gebruikt?

De slotjesbeugel wordt het meest gebruikt.

#6. Hoe poets je onder de draad van een slotjesbeugel?

Goed poetsen is heel belangrijk als je een beugel hebt. Onder de draad poets je met een tandenragertje.
Je hebt met een beugel meer kans op tandvleesontstekingen, gaatjes of blijvende lelijke witte vlekken op je tanden. Gebruik een smalle zachte of medium borstel en druk niet te hard.

#7. Wat is een retentiebeugel

Retentiebeugels zorgen ervoor dat je tanden na afloop van de behandeling mooi recht blijven staan. Na een slotjes beugel krijg je meestal een draadspalk achter je voortanden en een uitneembare beugel over je hele boven- en onderkaak. Die laatste draag je alleen ’s nachts.

#8. Moet je ook voor controle naar de tandarts als je een beugel hebt?

De tandarts doet de halfjaarlijkse controle en bekijkt of het gebit zelf gezond is. Het is belangrijk dat deze controles gewoon doorgaan zodat bijvoorbeeld kleine gaatjes op tijd worden ontdekt.

#9. Wanneer krijg je verstandskiezen?

In de late tienerjaren, zo rond je 18e, breken je verstandskiezen door. Vroeger werd gedacht dat ze konden zorgen voor het scheef staan van je voortanden. Daarom werden ze vaak verwijderd.

#10. Hoe ontstaan witte vlekjes op je tanden tijdens een beugelbehandeling?

Niet goed poetsen in combinatie met te vaak zoetigheid kan zorgen voor witte vlekjes rondom de slotjes. Als je een beugel hebt blijven voedselresten makkelijker aan je beugel of tussen de slotjes plakken. Hierdoor wordt de kans op gaatjes groter. Ook kan er ‘ontkalking’ ontstaan. Dat zijn witte vlekken rondom je slotjes (beginnende gaatjes) die zichtbaar blijven als je beugel is weggehaald. Daarom is het heel belangrijk dat je je tanden goed en regelmatig poetst.

Previous
Klaar