Results
Je bent nu officieel een beugelexpert.
Bekijk hieronder alle goede antwoorden.
Je kunt nog veel meer ontdekken over beugels op de website beugel.nl
JE BENT OP DE GOEDE WEG!
Bekijk hieronder de goede antwoorden.
Je kunt nog veel meer ontdekken over beugels op de website beugel.nl
#1. Wanneer wordt er een metalen draad (spalk) achter je tanden geplakt?
Aan het eind van de behandeling, net voor de slotjesbeugel eruit gaat.
#2. Wanneer krijg je verstandskiezen?
In de late tienerjaren, zo rond je 18e, breken je verstandskiezen door. Vroeger werd gedacht dat ze konden zorgen voor het scheef staan van je voortanden. Daarom werden ze vaak verwijderd.
#3. Wat is de retentieperiode?
Je tanden staan na de beugelbehandeling netjes op een rij, maar ze moeten tijdens de retentieperiode op hun plek vastgroeien. Dat duurt ongeveer 3-4 maanden. Maar ook daarna willen tanden en kiezen nog lang terug naar hun oude plek. Het is van groot belang dat je de adviezen van de orthodontist hierover goed volgt. Uit onderzoek is gebleken dat de grootste terugval tijdens de eerste 2 jaar is. Het gebit stabiliseert zich pas na 5 jaar redelijk.
#4. Waaraan zit een buitenbeugel vast in je mond?
Een Buitenbeugel zit op twee plaatsen vast. Aan een elastische band om je nek of je achterhoofd en in buisjes die vastzitten aan de eerste blijvende kiezen van je bovenkaak. Door de trekkracht van de band bewegen je kiezen langzaam naar achteren.
Buitenbeugels worden steeds minder gebruikt, maar soms zijn ze toch nog nodig.
#5. Hoe word je orthodontist?
Als je orthodontist wilt worden volg je na de tandartsenstudie (6 jaar) nog 4 jaar een voltijds specialistische opleiding. Tijdens die studie maak je kennis met alles wat met de groei en ontwikkeling en de behandeling van tanden en kaken te maken heeft.
#6. Wanneer begon men met orthodontie?
De Etrusken begonnen 400-800 jaar voor Christus met orthodontie. Dat is een volk dat in Midden Italië leefde vóór de Romeinen. Hun beugels waren van goud.
#7. Wat kan er gebeuren er als je met je tong tussen je voortanden slikt?
Als je je tong tussen je tanden houdt tijdens het slikken groeien je voortanden niet goed naar beneden. Ze worden naar voren geduwd. Er ontstaat een open beet. De voortanden raken elkaar niet meer bij het dichtbijten.
#8. Wat is een botanker?
Een botanker is een speciaal plaatje dat aan het kaakbot wordt vastgeschroefd. Met een beugel kan je in de richting van de schroef trekken. Soms wordt alleen slechts een klein botschroefje gebruikt en soms (voor het zware werk) een speciaal botanker dat onder je tandvlees met meerdere botschroefjes wordt vastgezet. Een bollard-anker is hier een voorbeeld van. Kleine botschroefjes worden ook wel TAD’s genoemd temporary anchorage device.
#9. Moet je ook voor controle naar de tandarts als je een beugel hebt?
De tandarts doet de halfjaarlijkse controle en bekijkt of het gebit zelf gezond is. Het is belangrijk dat deze controles gewoon doorgaan zodat bijvoorbeeld kleine gaatjes op tijd worden ontdekt.
#10. Wat doe je als er een slotje afbreekt?
Als een slotje afbreekt werkt je beugel niet meer goed. Je maakt dus meteen een afspraak met de orthodontist om het te repareren.